Malmø

09 mar 2019 / 20:00

BYENS CAFÉ, D. 09. marts KL. 20.00

Der bliver mulighed for at føle sig godt tilpas, underholdt og en lille smule tættere på himlen, når Århusianske Malmø indtager den hyggelige scene i Byens Café i Jelling.

MALMØ-press-photo-2018-photo-Martin-Baltser-368kq06i8sjo0he6t2soao

 

Aarhusianske MALMØ udgav i 2017 debutalbummet “We Come From The Stars” i de nordiske lande. De blev efterfølgende signet på engelske Integrity Records, og albummet udkom i England 4. maj 2018 og i resten af verden 22. juni. Pladen har fået fantastiske anmeldelser og BBC airplay, og sangen Homeland har desuden netop fundet vej til en BBC dokumentar. Musikken er opstået delvist i Himalayas bjerge og delvist i Aarhus. Udtrykket er på en gang skrøbeligt og kraftfuldt med Maria Malmøs stærke stemme som et naturligt samlingspunkt og slægtskab med navne som Björk, Eivør og Under Byen.

Sangeren og sangskriveren Maria Malmø tvivler ikke på, at mennesket er en del af noget større. Hun er optaget af, at vi har stjernestøv i kroppen, og titlen på hendes debutalbum er da også: ’We Come From The Stars.’

”Vi kommer fra stjernerne og skal tilbage dertil engang,” siger Maria Malmø, og sangerindens opfattelse af vores forbindelse med himmelrummet bunder i fakta. Titelnummeret ’We come from the stars’ er nemlig inspireret af en videnskabelig artikel.

”Jeg læste at vi faktisk består af stjernestøv: Nitrogen i vores hjerner, kalk i vores knogler, jern i vores blodårer og kul i vores sjæle – det giver mig en utrolig stor ro og følelse af mening,” forklarer hun.

De første grundsten til numrene på ’We come from the stars’ blev lagt i Himalayas bjerge.  Pladen er delvist skrevet midt i bjergene og delvist i Aarhus. Men en anden rejse præger også billedet – nemlig sangskriverens oplevelse med at blive mor.

”Jeg kan vågne og føle, at jeg igen står der foran de majestætiske bjerge i fuldstændig stilhed, uden tanker og er ét med dem. Ud af dén følelse kom pladen. Og den indeholder elementer fra et liv i forandring, et liv hvor vores søn skulle til at komme til verden. Tiden både før, under og efter. Vi kommer fra stjernerne og det gjorde han også. Vi følte os meget tæt på himmelen deroppe i Himalayas bjerge – der var meget kort imellem os og stjernerne, intet slør, ingen fog, ingen by-larm. Bare bjerge og stilhed i et uendeligt himmelhvælv af stjerner” fortæller Maria Malmø.

Et nyt liv blev altså til, mens sangene til pladen blev skrevet, og sønnen Noa Bjørk landede dermed i en musikalsk verden, hvor både mor og far, Asger Jakobsen, der er guitarist og korsanger i bandet, er musikere.

MALMØ er blevet sammenlignet med bl.a. Björk, Eivør, Oh land, Annisette, Under Byen og Agnes Obel – men det er tydeligt, at der er en egen identitet og musikalsk integritet i MALMØs univers. For sangskriveren er det først og fremmest kunsten og mødet med lytteren, som er rettesnoren i hendes musikalske virke.

”Jeg drømmer om at røre mennesker med min musik – at nå ind til folks og mit eget inderste. Det kan musikken, tror jeg, uden alt det udenom. Jeg tror oprigtigt på, at der er brug for kunst, som kan tale til menneskehedens gode side – at der i den grad er brug for det i en verden, der er på randen af selvudslettelse,” siger Maria Malmø.

 

Arrangører: Jelling Musikforening & Jelling Musikfestival

Entré: 125,-

Musikforeningens medlemmer: 100,-

Billetter kan købes fra d. 19. december kl. 15.00 i Byens Café, Jelling og online på www.billetto.dk